עכו העתיקה -טיול בין בחומות
מאיר שוורץ -יזם חינוכי ומדריך טיולים
היום נטייל בחצי אי המוקף חומות מרשימות ,"תותחי נפוליאון" סמטאות ציוריות, שווקים, חאנים יפים, חוף ים, הר הכרמל באופק, נמל דייגים ,היסטוריה רבת שנים .
השער לארץ ישראל במשך אלפי שנים ,עכו.
לכאן "הגיעו" דלתות ניקנור בדרכן לבית המקדש, כך מסופר במסכת יומא -האירוע התרחש כנראה סביב בניית (חידוש) בית המקדש ע"י הורדוס.
כאן דרכו לראשונה בבואם לארץ הקודש, גדולי ישראל לאורך הדורות ,ולמרות שעכו היא חוץ לארץ (לפי חלק מהדעות) העיר הופכת למקום מושבם של רבים וחשובים חלקם לתקופת מעבר וחלקם חיו כאן שנים רבות .
מאיפה מתחילים? מאברהם אבינו שעובר במקום בדרכו מחרן או שנזכיר את יהונתן ושמעון החשמונאים שנלחמים בגליל ומגיעים למקום ברדיפה אחרי אויביהם.
עכו עיר עתיקה רבת פנים מלאת סוד.
בהליכה בין הסמטאות ניתן להריח את ריח התבלינים הנהדר, או ריח הדגים, ("על טעם ועל ריח אין להתווכח") המובאים מהים לפנות בוקר ע"י הדייגים החרוצים ,אותם נראה מתקנים רשתות ליד סירותיהם בנמל הקטן והיפה.
בין סמטה לחאן ובין צריך מסגד וכנסיה נספר על העבר היהודי המפואר של עכו.
הרמב"ם מגיע לעכו בג' סיוון ד' תתקכ"ה (1165), הוא מגיע ביחד עם אביו ומשפחתו, לאחר נסיעה קשה של כחודש ימים על הים, בתוך סערות קשות עד שהאונייה נוטה להישבר. קהילת עכו ובראשה ר' יפת בן אליהו קידמו את פני הרמב"ם ומשפחתו בבואם לעיר. חמישה חודשים ישב הרמב"ם ומשפחתו בעכו, אך הם לא ממש הסתדרו כאן, היה להם מחסור בפרנסה. מכאן עולה הרמב"ם לירושלים.
בין השנים 1210-1260 הגיעו לעיר 300 רבנים חשובים מתקופת הראשונים, הרבנים הגיעו מארצות אשכנז, מה שהפך את העיר למרכז יהודי משמעותי ובו מספר בתי כנסת וישיבות. בעכו מוקם עולם של תורה בין סוחרי העיר בתקופה הצלבנית, שלא האירה פנים ליהודים.
רבי יחיאל מפאריס מבעלי התוספות, הגדיל לעשות ועלה לעיר עם כל בני קהילתו בשנת לערך1260.
גם הרמב"ן [1194-1270] רבי משה בן נחמן מגדולי ישראל בימי הביניים ,איש אשכולות: רב, פילוסוף ומקובל, פרשן המקרא, משורר ורופא, מגיע לעכו בשנת 1268 ויושב בה.
מוכרת לנו דרשת ראש השנה שנשא הרמב"ן בבית הכנסת שלו כאן בעכו.
בסיור בעיר נספר גם על האיגרת ששולח הרמב"ן לבנו. האיגרת נכתבה כאן בבית המדרש (כיום כנסייה) ובו מבקש הרמב"ן מבנו "תתנהג תמיד לדבר את כל דבריך בנחת לכל אדם ובכל עת ובזה תנצל מהכעס".
מילים שהפכו לשיר המושר מפי הזמר החסידי אברהם פריד ברגש ובאמונה .
נמשיך לטייל ונגיע לבית הכנסת הרמח"ל שנפתח לאחרונה אחרי שיפוץ ותקופת קורונה שעצרה הכול.
רבי משה חיים לוצטו (רמח"ל) מגיע לעכו בסביבות 1740 ועד היום אפשר לראות את בית הכנסת של שמו שהרי ידוע שבית הכנסת של הרמח"ל הולאם ע"י שליטי העיר שהפך את המקום למסגד ,שעומד על תילו עד היום בנסיון להיכנס למקום לחפש שרידי עבר יהודי ,נתקלנו בסירוב תקיף. הרמח"ל, איש תורת הסוד המחובר לתורת האר"י הקדוש, משורר ומחזאי, איש הספר, שסיפרו "מסילת ישרים" הפך לספר יסוד בכל ישיבות העולם היהודי. הרמח"ל שבחייו סבל רבות מהתנכלות לדרכו הייחודית . הגיע לעכו ,כאן ישב בשמחה, אך במגפה קשה נהרגו אשתו וילדיו והוא קבור אחר כבוד, בבית הקברות היהודי בכפר יסיף .
גם האורח חיים הקדוש- רבי חיים בן עטר חי בעיר כשנה, 1741 לערך.
האורח חיים הקדוש מקים את ישיבת "כנסת ישראל" ועומד בראשה. החיד"א - תלמידו כותב על רבו רבות ומשבחו בדברים .
בשנת 1798 הגיע לעכו ר' נחמן מברסלב ממש בזמן שנפוליאון צר על העיר .בספר שיבחי מוהר"ן מסופר ארוכות על שבת זכור של רבי נחמן בעכו.
כיום מבנים רבים בעיר הם מעשה ידי העבדים של השליט האכזר אל ג'אזר שלט בעכו 29 שנים, מ-1775 ועד 1804 עוזרו ויועצו היהודי רבי חיים פרחי שהיה דמות מופת עזר רבות ליהודים בתקופת עבודתו עם השליט האכזר. רבי חיים פרחי ייעץ לאל ג'אזר בזמן מלחמתו בנפוליאון במצור הידוע על עכו.
כאמור סמטאות עכו העתיקה מלאה בסיפורים מגדולי ישראל לדורותיהם ואני הבאתי כאן רק קמצוץ שבקמצוץ.
מוזמנים לסייר איתי בעכו ולהרחיב את היריעה והסיפור ולא נשכח את הפריצה לכלא עכו ואת בית הכנסת התוניסאי המלא בפסיפסים מיוחדים ויפים.
זמן טיול בעכו מומלץ ליום אך יפה מאוד גם בלילה החומות מוארות ,החאנים מלאים בנופשים ומעשני נרגילות... והנמל ציורי הכרמל באופק יפה תמיד .
בעיר כיום פועל גרעין תורני, ישיבת הסדר, מכינה קדם צבאית משובחת וקול תורה נשמע למרחוק.
מוזמנים ליצור איתי קשר ונצא לטייל -מאיר